Helsingfors Svenska Marthaförening

Styrelsen 2022

Styrelsen består av sju ordinarie medlemmare och lika många ersättare. Nya styrelsemedlemmar, i stället för dem som är i tur att avgå, väljs varje år på höstmötet. Den nuvarande styrelsen är:

Ordförande Camilla Komonen
Första viceordförande Annika Linder Airava
Andra viceordförande Annika Knekt

Ordinarie Ersättare
Nina Fabricius Carita Tuokila
Mariann Holmberg Agnet von Wetter-Rosenthal
Carita Jansson Nina Lindeman
Annika Knekt Monica Wikberg
Annika Linder Airava Nikoline Stenman Möller
Lotta Perander Yvonne Wilén
Nina Tallberg Gaby Gahnström

 

Vill du ställa upp som styrelsemedlem? Läs mer här. 

Camilla "Milla" Komonen

Styrelsens ordförande och medlem i Prima

Jag har varit martha i 11 år och det är det absolut bästa beslutet jag gjort i mitt liv! Jag tänker tillbaka på all den vardagskunskap jag hade missat och alla underbara marthor runtom i martha-Finland jag aldrig hade mött om inte jag varit martha. Och jag tänker med värme på all den vardagskunskap jag ännu kommer att få och alla de människor jag ännu kommer att möta i framtiden för att jag är martha. Att få vara medlem (och ordförande) i den unika Helsingforsföreningen har varit och är ett privilegium.

Alla de värderingar som martharörelsen står för ligger nära mitt hjärta. Att vi jobbar för en bättre värld på en praktisk och vardaglig nivå.  Det är väldigt viktigt för mig att marthaverksamheten har högt i tak, alla är välkomna med och alla välkomnas med öppna armar, att vi är lyhörda och anpassar vårt agerande och vår verksamhet till förändringar i samhället. Min stora dröm är att marthafiera hela världen! 

Jag tror att min insats och mitt bidrag till Helsingfors svenska Marthaförening och martharörelsen är mitt stora engagemang och min stora vilja att ge så mycket av min tid som möjligt till marthaverksamheten. Jag hoppas även att mitt engagemang och min iver smittar av sig. Jag anser mig ha en förmåga att se helheter och förstå hur det ena påverkar det andra. Jag är inte heller helt dålig på att snappa upp och kläcka nya idéer samt vara med och förverkliga dem. Det är viktigt att vi inte glömmer våra rötter och precis lika viktigt är det att martha känns relevant idag, i morgon och i övermorgon.

Nina "Nonne" Fabricius

ordinarie styrelsemedlem och medlem i kretsen Prima

Jag blev Helsingforsmartha för att jag då var en ung mamma som gärna ville träffa andra i en liknande livssituation och med värderingar som motsvarande mina egna. Min mamma och min mormor var också marthor och jag är uppvuxen med handlingskraftiga kvinnor och fungerande nätverk.

Sen har jag ju med tiden blivit mer och mer lik Lucina Hagman (se bilden)! Jag är en stor beundrare av alla kvinnor som genom sin påverkan och engagemang har arbetat  och arbetar för en bättre tillvaro för kvinnor - och då också barnen. För mig är martharörelsen en källa till kunskap, engagemang och gemenskap som sträcker utöver den egna ibland ganska snäva cirkeln. Marthorna är en del av "det livslånga lärandet".

l styrelsen vill jag bidra med min förmåga att kläcka idéer. Jag har en stark Marthaidentitet och känner ganska många och är dessutom orädd, vilket säkert kan vara en tillgång i en styrelse. 

Mariann Holmberg

ordinarie styrelsemedlem och medlem i MAP-Mappies

Jag blev martha för knappt 10 år sedan i kretsen MAP, för att tillsammans med goda vänner få ta del av det intressanta, mångsidiga och inspirerande program som kretsen och föreningen bjuder på.  

Jag har under största delen av mitt yrkesverksamma liv jobbat som lärare inom utbildningen av ingenjörer med fokus på material- och miljörelaterade kurser. Jag är intresserad av naturen och skärgården samt av frågor som berör cirkulär ekonomi.

Carita Jansson

ordinarie syrelsemedlem och medlem i International Martha

Jag har varit föreningsaktiv sedan min ungdom. Kvinnofrågor och socialt engagemang är viktiga för mig. Djur och natur står också mitt hjärta nära. 

Då jag efter drygt ett kvarts sekel som yrkesaktiv bland finländare bosatta i Norge återvände till hemlandet, blev jag av en närstående väninna år 2017 ombedd att bli med i International Martha. 

Att kunna dela intressen och göra saker tillsammans med andra likasinnade är otroligt givande och ger tillvaron mening. Vi behöver varandra och gemenskap i vår själviska och profithungriga värld. Annika Knekt

andra viceordförande och ordförande för Havsfruarna

Jag blev martha för att: Martha erbjöd gemenskap och intressanta program. Mina intressen är te, fotografering och motion i olika former. Mitt bästa marthatips är att pröva på nya saker tillsammans. Annika Linder Airava

första viceordförande och medlem i Ulrikakretsen

Jag blev Martha för 14 år sedan för att tillsammans med en grupp likasinnade få inspiration till vardagsmat. På den tiden deltog våra barn på vartannat möte och de fick lära sig göra olika mellanmål de kunde fixa själva efter skolan. Nu är barnen vuxna, men vi fortsätter att träffas för att prova på nya och spännande samt klimatsmartha rätter. 

Jag är intresserad av hur maten påverkar oss och hur vi kan öka vårt välbefinnande genom den mat vi äter. 

Jag tycker om att vara med och bolla fram nya lösningar på gamla utmaningar och är gärna med och hjälper till - särskilt där det behövs lite extra praktisk erfarenhet. 

Lotta Perander 

ordinarie styreslemedlem och medlem i kretsen Bönorna 

Jag gick med I Bönrna för ca 16 år sedan då jag tänkte det är skoj att tillsammans med vänner göra och prova på saker och ting. Får energi av andra människor och I stora drag tycker jag nästan allt här i livet är mera skoj då man är och gör tillsammans.

Jag njuter av all sorts uteliv under alla årstider och fritiden går långt år till sport i olika former, tror jag aldrig sagt nej till att testa på nåt nytt. 

Via marthorna har jag haft möjligheten att göra mycket jag knappast skulle ha hittat på själv. Allt från matlagning, pyssel till olika föreläsningar.Nina Tallberg

Nina Tallberg är styrelsemedlem och Wellness- och Grankulla matmartha.

Jag blev Martha för cirka 30 år sedan för att som motvikt till jobbet prova och laga nya maträtter tillsammans med likasinnade. Jag är med i Helsingforsföreningens styrelse och hör till Wellnessmarthorna samt till Grankulla Matmarthor. Mina främsta intressen är motion, mat, böcker, film, språk och familjen. 

Mitt mycket konkreta marthatips: för att få bort fula flottfläckar på kläder lönar det sig att försöka breda ett flortunt lager med handdiskmedel på fläcken, låta det stå en timme eller två och sedan tvätta som vanligt. Det brukar göra susen.

Jag bor i Helsingfors och trivs med att kunna promenera (nästan) överallt. Hoppas främst kunna bidra till styrelsearbetet genom ekonomiskt kunnande och nya verksamhetsidéer.

Carita Tuokila

ersättare i styrelsen

Jag blev martha tack vare klädbytardagen 2019, kom in i härlig atmosfär, alla var glada och vänliga, då tänkte jag att hit vill jag komma med. 

Mitt hjärta står nära barnen, loppis, ekonomi och dekorering.

Jag har gått i pension men jobbar då o då med barn och ungdomar. Hoppas på att martha i fortsättningen satsar stort på ungdom, de är vår framtid. Agneta von Wetter-Rosenthal

ersättare i styrelsen och medlem i Pangbrudarna 

Jag blev martha för att träffa nya människor i en svenskspråkig omgivning. Mitt jobb gick då till 99% på finska och jag behövde en levande svenskspråkig miljö. Bara hemmasvenskan räckte liksom inte.

Mina intressen är krukväxter, kreativ matlagning med mycket fantasi och experiment, klassisk musik och gärna en bra bok om tiden bara hinner till. Martha är bra på att ta hand om människor, saker och situationer, men kom ihåg att ta väl hand om dig själv också! Nina Lindeman

ersättare i styrelsen och medlem i Delidonnorna

Jag blev Martha år 2000 för att regelbundet träffa ett gäng vänner och umgås kring matlagning. Dessutom tyckte vi, då vi grundade Delidonnorna, att de värderingar marthorna står för är såna som vi också står bakom.

Jag är utbildad ekonom men har även senare utbildat mig till hälsocoach. Jag gillar speciellt att experimentera i köket kring lite hälsosammare varianter av godsaker och har även dragit kurser i detta. Har yogat länge och utbildade mig år 2016 till Vinyasa flow yogainstruktör, delvis för att lära mig mer om yoga men också för att kunna dra yogatimmar.

Mitt bästa marthatips är att vi alla kan påverka världen med små handlingar. Ett leende då du möter någon på gatan kan betyda mer än du tror. Likaså små steg bär långt vad gäller sopsortering och användning av restmat!

Monica Wikberg

ersättare och ordförande för kretsen Inspirea

Jag blev martha för att det erbjöds intressanta program samt för att ta del av gemenskapen och få inspiration.

Jag är född i skärgården och därför står skärgårdslivet mig nära. Djur och natur intresserar mig också. Jag gillar även att jobba med händerna som motvikt till mitt jobb. Jag väver, stickar, odlar samt lagar mat. Dessutom gillar jag språk, för tillfället studerar jag ryska.

Jag hoppas jag kan bidra med programideer, ekonomi samt att fungera som praktisk hjälp vid arrangemang.Yvonne Wilén

ersättare i styrelsen och medlem i Drumsö marthakrets

Jag blev martha för att träffa nya människor och få matrelaterad inspiration. Mina intressen är träning, främst utomhus i ur och skur med Crossnature, och läsning.

Mitt bästa marthatips är att alla små bidrag till en hållbarare miljö räknas.

Gaby Gahnström

ersättare i styrelsen och med i Wellnesskretsen

Jag blev Martha för att lära känna nya människor efter att jag hade flyttat tillbaka till Finland efter tio år utomlands. Ursprungligen kommer jag från Tyskland men jag har bott i flera olika länder, bland annat i Schweiz och USA. Jag har jobbat inom turismen och med vetenskapskommunikation vid olika universitet. Sedan flytten tillbaka till Finland har jag huvudsakligen arbetat som Helsingfors guide och yogalärare.

Jag älskar skärgården och min bostad i centrala Helsingfors så jag kan cykla eller promenera och inte behöver bil. Mitt bästa marthatips är att aldrig gå och handla när man är hungrig.

Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Kansliet är öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15
 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-to)
Malin Öhman (borta 8.11-15.12.2022)
Informatör
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 7312 044 (må-to)
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780