Helsingfors Svenska Marthaförening

Styrelsen 2024

Styrelsen består av sju ordinarie medlemmare och fem ersättare. Nya styrelsemedlemmar, i stället för dem som är i tur att avgå, väljs varje år på årsmötet. 

STYRELSEN 2024
Ordförande Annika Linder Airava
Första viceordförande Nina Tallberg
Andra viceordförande Elisabeth Stenman-Haltia

Ordinarie medlemmar: Elisabeth Stenman Haltia, Katja Salojärvi, Lotta Perander, Mariann Holmberg, Monica Wikberg, Nina Fabricius, Nina Tallberg

Ersättare: Annika Lindman, Bernadette Fougstedt, Carita Tuokila, Hannele Paulig, Nina Lindeman

Arbetsgrupper

Styrelsen träffas, utöver styrelsemöten, i arbetsgrupper som kan planera och förbereda ärenden för styrelsen. Kontaktperson för de olika grupperna är kanslipersonal eller ordförande som deltar i respektive grupp. Arbetsgrupperna för år 2024 fastslås i mars. 

 

Ordinarie styrelsemedlemmar

Nina "Nonne" Fabricius

medlemsgruppen, medlem i kretsen Prima

Jag blev Helsingforsmartha för att jag då var en ung mamma som gärna ville träffa andra i en liknande livssituation och med värderingar som motsvarande mina egna. Min mamma och min mormor var också marthor och jag är uppvuxen med handlingskraftiga kvinnor och fungerande nätverk.

Sen har jag ju med tiden blivit mer och mer lik Lucina Hagman (se bilden)! Jag är en stor beundrare av alla kvinnor som genom sin påverkan och engagemang har arbetat  och arbetar för en bättre tillvaro för kvinnor - och då också barnen. För mig är martharörelsen en källa till kunskap, engagemang och gemenskap som sträcker utöver den egna ibland ganska snäva cirkeln. Marthorna är en del av "det livslånga lärandet".

l styrelsen vill jag bidra med min förmåga att kläcka idéer. Jag har en stark Marthaidentitet och känner ganska många och är dessutom orädd, vilket säkert kan vara en tillgång i en styrelse. 

Mariann Holmberg

evenemangsgruppen, medlem i MAP-Mappies

Jag blev martha för knappt 10 år sedan i kretsen MAP, för att tillsammans med goda vänner få ta del av det intressanta, mångsidiga och inspirerande program som kretsen och föreningen bjuder på.  

Jag har under största delen av mitt yrkesverksamma liv jobbat som lärare inom utbildningen av ingenjörer med fokus på material- och miljörelaterade kurser. Jag är intresserad av naturen och skärgården samt av frågor som berör cirkulär ekonomi.

Annika Linder Airava

ordförande, medlemsgruppen, medlem i Ulrikakretsen

För mig betyder Martha en rad olika saker - i min krets Ulrika betyder Martha trevlig fri samvaro i matlagningens tecken (de första åren med en drös barn och unga som gärna kom med och fixade mat tillsammans med mammorna). Numera är det fortfarande fokus på matlagning, främst vegetariskt, men vi hittar gärna också på något annat ibland.

Min nyfikenhet till ett bredare - eller djupare - Marthaengagemang lockade mig att gå med i styrelsen, och det är jag väldigt glad för att jag gjorde. Förutom en fin gemenskap och helt nya marthavänner har jag upplevt ett fantastiskt engagemang och intresse för samhällsfrågor på olika plan. 

Jag har också fått en inblick i allt annat spännande som händer i de olika kretsarna - förlåt, men en tid trodde jag faktiskt att alla kretsar lagade mat tillsammans eller stickade sockor. Och även om det är viktigt med hushåll och handarbete, så finns det en massa annat som engagerar oss Marthor. 

Genom styrelsearbetet har jag fått upp ögonen för ett bredare verksamhetsfält med både ekologi, ekonomi och samhällsengagemang. Men kanske viktigast ändå, att kunna göra saker tillsammans - i både stort och smått.  

Jag ser fram emot uppdraget som ordförande där jag fortsättningsvis får engagera mig i de målsättningar som vi Marthor har fastställt som viktiga - både för samhället omkring oss och för vår marthagemenskap.

Lotta Perander 

kommunikationsgruppen, medlem i kretsen Bönorna 

Jag gick med I Bönrna för ca 16 år sedan då jag tänkte det är skoj att tillsammans med vänner göra och prova på saker och ting. Får energi av andra människor och I stora drag tycker jag nästan allt här i livet är mera skoj då man är och gör tillsammans.

Jag njuter av all sorts uteliv under alla årstider och fritiden går långt år till sport i olika former, tror jag aldrig sagt nej till att testa på nåt nytt. 

Via marthorna har jag haft möjligheten att göra mycket jag knappast skulle ha hittat på själv. Allt från matlagning, pyssel till olika föreläsningar.

Katja Salojärvi

evenemangsgruppen, allmän helsingforsmartha

Jag är rätt ny Martha, och tills vidare utan krets. Jag gillar Marthornas framåtanda, och beundrar rörelsens förmåga att bära sina ideal i tiden. 

Jag är intresserad av det mesta och brinner för rättvisa, miljöfrågor, hälsosam omgivning, mat och motion, och många andra saker därtill. Ju äldre jag blir, desto högre värderar jag samhörighet, föreningsverksamhet och all slags frivilligverksamhet. Jag märker att jag mår bra själv när jag skippar skärmtid och gör nåt med och för andra. 

Jag jobbar med fritidsverksamhet på svenska och samarbete mellan olika organisationer, dessutom får jag för tillfället utbilda unga i ledarskap, vilket är jätteroligt! På kvällar och veckoslut delar jag min tid mellan familjen, min stora karate-familj, samt deltar i allehanda samhällsengagemang, handarbetar, läser, petar i trädgården o.s.v. 

Jag är bra på problemlösning och att få saker att hända. Jag är sämre på att städa, och misslyckas regelbundet med att odla grönsaker, trots ivriga årliga försök. 

Elisabeth Stenman-Haltia

andra viceordförande, evenemangsgruppen, medlem i kretsen 30+

”Om skratt förlänger livet har min marthakrets gett mig många extra år”.

Vi har ett helt fantastiskt marthagäng i vår krets 30+ sen vi startade för ca 15 år sen. Trots att vi medlemmar kan uppfattas som olika - både när det kommer till livssituation, arbete och förväntningar i livet, har vi lyckats hitta en gemenskap som gör att vi önskar hålla ihop och upptäcka nya saker tillsammans. Vår marthakrets är en sann positiv energikälla.

I styrelsen önskar jag jobba för att fler unga skulle hitta allt det positiva och nyttiga martha står för och kan erbjuda - samtidigt som martha är ett ypperligt exempel på hur broar kan byggas mellan generationer.

Nina Tallberg

första vice ordförande, ekonomigruppen, Wellness- och Grankulla matmartha

Jag blev Martha för cirka 30 år sedan för att som motvikt till jobbet prova och laga nya maträtter tillsammans med likasinnade. Jag är med i Helsingforsföreningens styrelse och hör till Wellnessmarthorna samt till Grankulla Matmarthor. Mina främsta intressen är motion, mat, böcker, film, språk och familjen. 

Mitt mycket konkreta marthatips: för att få bort fula flottfläckar på kläder lönar det sig att försöka breda ett flortunt lager med handdiskmedel på fläcken, låta det stå en timme eller två och sedan tvätta som vanligt. Det brukar göra susen.

Jag bor i Helsingfors och trivs med att kunna promenera (nästan) överallt. Hoppas främst kunna bidra till styrelsearbetet genom ekonomiskt kunnande och nya verksamhetsidéer.

Monica Wikberg

evenemangsgruppen, ordförande för kretsen Inspirea

Jag blev martha för att det erbjöds intressanta program samt för att ta del av gemenskapen och få inspiration.

Jag är född i skärgården och därför står skärgårdslivet mig nära. Djur och natur intresserar mig också. Jag gillar även att jobba med händerna som motvikt till mitt jobb. Jag väver, stickar, odlar samt lagar mat. Dessutom gillar jag språk, för tillfället studerar jag ryska.

Jag hoppas jag kan bidra med programideer, ekonomi samt att fungera som praktisk hjälp vid arrangemang.

 

Ersättare

Bernadette Fougstedt

medlemsgruppen, medlem i Plusmarthorna 

Jag gick med i Plusmarthorna 2019, bland annat för att oftare få träffas på finlandssvenska. Plusmarthorna har både utmärkta och trevliga program. 

I styrelsen hoppas jag kunna bidra med kunskaper i ekonomi, eftersom jag har ekonomutbildning och i många år har arbetat med ekonomi i flera olika företag. Sedan länge är jag intresserad av hållbar livsstil. Även IT samt uteliv och motion i ett flertal former hör till mina intressen, likaså mat.

 

Nina Lindeman

ekonomigruppen, ordförande för kretsen Delidonnorna

Jag blev Martha år 2000 för att regelbundet träffa ett gäng vänner och umgås kring matlagning. Dessutom tyckte vi, då vi grundade Delidonnorna, att de värderingar marthorna står för är såna som vi också står bakom.

Jag är utbildad ekonom men har även senare utbildat mig till hälsocoach. Jag gillar speciellt att experimentera i köket kring lite hälsosammare varianter av godsaker och har även dragit kurser i detta. Har yogat länge och utbildade mig år 2016 till Vinyasa flow yogainstruktör, delvis för att lära mig mer om yoga men också för att kunna dra yogatimmar.

Mitt bästa marthatips är att vi alla kan påverka världen med små handlingar. Ett leende då du möter någon på gatan kan betyda mer än du tror. Likaså små steg bär långt vad gäller sopsortering och användning av restmat!

Annika Lindman

ekonomigruppen, medlem i kretsen Marthannat

Min marthabana inleddes för ca 15 år sedan då två dåtida kollegor lockade mig med i Primadonnorna. Efter de åren var det några lugnare år då jag var martha utan att vara med i någon särskild krets tills jag för ca ett år sedan igen gick med i Marthannatkretsen. Som inflyttad åbolänning har marthorna varit ett bra verktyg att lära känna andra likasinnade kvinnor av alla åldrar. Jag tycker om de vardagsnära värderingarna och att verksamheten omfattar högt och lågt i en salig blandning.

Jag är statsvetare och hela min arbetskarriär har jag gjort inom finansbranschen. Mitt nästan ohälsosamma loppisintresse är en bra motvikt, och på familjens samlingspunkt i Västanfjärd odlar jag min farmors gamla vildvuxna trädgård med varierande framgång och stor entusiasm. Guldstunder är tidiga morgondopp i gott väninnesällskap så länge viken är isfri (Bilden: Lycklig efter morgondopp en krispig och solig höstmorgon med ca 8 grader i vattnet).

Mina marthamotton är: "Det är bra om maten är hälsosam, men viktigare att den är god" och "Kan jag hitta det här begagnat?" 

Carita Tuokila

medlemsgruppen, allmän helsingforsmartha

Jag blev martha tack vare klädbytardagen 2019, kom in i härlig atmosfär, alla var glada och vänliga, då tänkte jag att hit vill jag komma med. 

Mitt hjärta står nära barnen, loppis, ekonomi och dekorering.

Jag har gått i pension men jobbar då o då med barn och ungdomar. Hoppas på att martha i fortsättningen satsar stort på ungdom, de är vår framtid. 

Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet är öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15
 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-to)
Emilia Hytönen
Tf. Informatör
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-ons)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649