Aktuellt

15.3 Marthayoga- yin yoga/djupstretching

Vi yogar under ledning av  Anna Nordling varje torsdag kl. 8:30 - 9:30 i Hemvrån, Simonsgatan 12 A. Kom med och prova!

Lätt, mjuk uppvärmning samt töjningar för att uppehålla eller förbättra ledrörligheten, tänja musklerna och minska stressen.

Yogan kostar 5 euro/ gång och faktureras i efterskott. Ingen förhandsanmälan behövs, droppa in när det passar Dig.

Kursen riktar sig till alla som vill öka rörligheten och lära sig hur man skall töja på ett korrekt och säkert sätt.  Alla varmt välkommen med, martha som icke-martha!

Hfors martha
15.01.2018 kl. 12:00

20.3 Föreningens vårmöte

Helsingfors svenska Marthaförening håller sitt vårmöte tisdagen den 20 mars kl. 18.00 i Hemvrån.
På vårmötet behandlas föreningens årsberättelse och bokslut 2017 samt utses en valberedning inför höstmötet 2018.

Program:
17:00 Lätt traktering

17:30 Receptet för framtidens ledarskap: Värden, värderingar och känslor, Henrika Franck, forskardoktor vid Aalto Universitet. 

18:00 Vårmöte

Varmt välkommen!

Hfors martha
15.01.2018 kl. 08:25

21.3 Öppet hus - handarbete

Välkomna alla handarbetsintresserade att virka och sticka varje onsdag kl. 11-14 i Hemvrån. Kom och upplev värme och gemenskap, systerskap och skratt! Kom som du är: proffs eller analfabet och förbättra världen, stämningen i kretsen är underbar! Och hjälp erbjuds med trassel, mönster, hälar och hål.

Ta med eget handarbete eller delta i Helsingforsmarthornas välgörenhetsprojekt; sticka babymössor, -sockor eller -vantar eller virka snuttefiltar åt nyfödda i huvudstadsregionen, föreningen bjuder på garnet. 

Vi stickar även plagg åt asylsökande och bostadslösa och packar ihop babykassar åt papperslösa babysar. 

Hjärtligt välkommen att delta i gemenskapen! 

Hfors martha
15.01.2018 kl. 08:04

13.4 Stockmann, Stockmann

OBS! Biljetter inte längre till salu via föreningen.

Helsingforsföreningen har reserverat biljetter till pjäsen Stockmann, Stockmann fredagen den 13 april kl. 19.00 på Svenska Teatern. Priset på biljetten är 35 euro.
Anmälningar till kansliet@helsingforsmartha.fi senast tisdagen den 13 mars.

Hfors martha
09.01.2018 kl. 07:17

16.4 Att ta sexuella trakasserier till tals

Måndagen den 16 april kl. 17.30-19.30 i Hemvrån besöker Malin Gustavsson, expert i jämställdhet och likabehandlingsfrågor, oss för att diskutera olika sätt att ta sexuella trakasserier till tals utan att det blir en "grej". Har du hittat ditt sätt att göra det? Vilka erfarenheter har du av att lyckas eller misslyckas? Kvällen serverar inget rätt svar, men många förslag och idéer på hur vi kunde prata om sexuella trakasserier på ett sakligt och naturligt sätt på jobbet, med barnen och med vänner. Malin leder diskussionen och delar med sig av sina erfarenheter av att jobba med dessa frågor. Du är varmt välkommen att ta del av kvällen!

Anm. till kansliet@helsingforsmartha.fi

Foto: Piritta Männikkö

Hfors martha
07.01.2018 kl. 07:00

25.4 Hållbar klädkonsumtion med Elin Sandholm

Elin Sandholm är en 28-årig Karisbo, formgivare och egenföretagare med ett brinnande intresse för klädkonstruktion och -kvalitet. I sin blogg delar hon med sig av sin kunskap vad gäller just kläder, kvalitet och hållbar livsstil. Målet är att hjälpa andra att konsumera mindre och bättre och bygga upp en garderob man själv älskar, vilket på lång sikt även gynnar miljön. 

Elin besöker Helsingforsmarthorna onsdagen den 25 april kl. 18-20 i Hemvrån för att tala om klädkonsumtion och vad som kännetecknar god kvalitet.

Anmälningar till kansliet@helsingforsmartha.fi

Hfors martha
05.01.2018 kl. 15:40

3.5 Kvinnor i fredsarbete

”Om vi vill ha hållbar fred i världen måste kvinnorna involveras i fredsarbetet.” (Elli Flén)


Visste du att sannolikheten för hållbar fred ökar med 35 procent om kvinnor deltar i fredsförhandlingarna? Trots att kvinnor och barn ofta lider mest i konflikter får kvinnor sällan delta i fredsbyggande eller beslutsfattande i samhället. 

Vad bidrar kvinnor med i fredsbyggande? Hur kan vi stöda kvinnors medverkan i konfliktlösning? Och hur kan vi stärka kvinnors roll i samhället? Kom med och hör Elli Flén berätta om sina erfarenheter av att arbeta för fred och hur kvinnors roll i fredsarbete kan se ut i praktiken. 

Elli Flén har tidigare tjänstgjort som fredsbevarare i Afghanistan och Kosovo, som specialmedarbetare för Finlands försvarsminister, presschef på OSSE i Kosovo och informatör på Huvudstaben. Hon är numera kommunikationskonsult och ordförande i stadsfullmäktige i Nykarleby. Under våren är Elli även Finska Missionssällskapets Utjämningsambassadör, som i år stöder psykosocialt stöd för krisdrabbade. Läs mer på www.utjämning.fi

Föredraget följs av diskussion och servering. Inträdet och serveringen är gratis, men du får istället gärna ge ett bidrag till förmån för Utjämningskampanjen. 

Eftersom det finns ett begränsat antal platser får du gärna anmäla dig via denna länk eller per telefon 09-694 3902 måndag-torsdag kl. 10-15 senast fredagen 20.4. 

Varmt välkommen! 

Arrangörer: Helsingfors svenska Marthaförening, Mellersta Nylands Marthadistrikt och Global Aktion/Finska Missionssällskapet.

Hfors martha
05.01.2018 kl. 15:20

5.5 Marthaförbundets vårmöte i Åbo

Finlands svenska Marthaförbunds vårmöte hålls i Åbo lördagen den 5 maj. Kom med och upplev marthagemenskap, möt marthor från hela Svenskfinland och var med och påverka!

Program och anmälningsförfarande hittas på Marthaförbundets hemsida. OBS! Var och en anmäler själv sitt deltagande direkt med blanketten som finns på hemsidan senast 23.3.2018.
Vid frågor kontakta Petra Högnäs, petra@martha.fi, tfn 044 280 6609.

Resestipendium 20 stycken att sökas av Helsingforsmarthor:

GÖR SÅ HÄR: Då du anmält dig till vårmötet kan du ansöka från föreningen om resestipendium som täcker matkostnaderna (lunch, pauskaffe, festmiddag) à 59 euro, en övernattning i delat rum och gemensamt tåg med start lördag 5.5.2018 kl.07:37 från Helsingfors centralstation och retur söndag 6.5 kl.13.25 från Åbo centralstation.
Ansöks senast 23.3.2018 genom att e-posta maria.rajalin@helsingforsmartha.fi eller per vanlig post till Helsingfors svenska Marthaförening, Simonsgatan 12 A, 00100 Helsingfors. Skriv om du åker med gemensamt tåg och om du övernattar med marthorna. Föreningen beviljar 20 st. stipendier. Helsingfors Marthaförening sköter övernattnings- och tågbiljettsbokningen (du behöver inte själv boka). Varmt välkommen med!

Hfors martha
05.01.2018 kl. 15:18

23.5 Örtpromenad i Centralparken

Onsdagen den 23 maj kl. 18-20 går Helsingforsmarthorna på en örtpromenad på stadivis, nämligen i Centralparken. Som ledare fungerar Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm, som brinner för örter och besitter ett gediget kunnande om naturens apotek. Träffpunkt meddelas senare. Anmälningar till kansliet@helsingforsmartha.fi. Välkommen!

Örtpromenad, maj 2014. Foto: Charlotta Boucht

Hfors martha
05.01.2018 kl. 14:14

31.5 Vårutfärd till Hanaholmen

Torsdagen den 31 maj åker Helsingforsmarthorna på vårutfärd till det nyrenoverade kulturcentret Hanaholmen med start kl. 10.30 från Kiasma.

Program:

11.00 Guidad konstrundvandring

12.00 Lunch på restaurang Johannes

13.00 Retur till Helsingfors med en liten rundtur i environgerna

 

Pris: 10 euro, betalas i bussen. Anmälningar till kansliet 09-694 3902 (må-to kl. 1015) eller till kansliet@helsingforsmartha.fi senast 17.5.2018.

Hfors martha
04.01.2018 kl. 15:22
 
 

Kansliet

kansliet (at) helsingforsmartha.fi /
tel 09 694 39 02
Öppet må–to 10–15

Verksamhetskoordinatorer

Anita Paulig Maria Rajalin

040-7312044

040-7312791

 

Epost:
fornamn.efternamn(at)helsingforsmartha.fi

Anita Paulig                Maria Rajalin

 

 

Mitt bästa marthatips:

 

Lägg nagellack på skruvar som i vanlig användning löser upp sig. Jag kom på idén när pappershållaren på toaletten varje gång jag drog i pappret gick i bitar.

- Mona Rautelin -

 

Riktigt besvärliga fläckar tar jag bort med tandkräm!

- Lisbeth Ahjopalo -

Undvik matsvinn.

Det bästa jag vet är rester :)

- Alexandra Ohls -

 

Syssla med handarbete i stället för "mobilknyppling" 

- Riitta Sittnikow -

 

Pröva på nya saker tillsammans

- Annika Knekt-Ahtinen -

 

Delta i de aktiviteter som föreningen bjuder på! Man träffar trevliga människor och lär sig alltid något nytt.

- Bibbi Pomoell -

 

Sträva till att äta måltiderna tillsammans

- Catharina Grotenfelt -

 

Ta vara på vardagen

- Marie-Louise Tapper -

Om du ofta slänger mat: frys t.ex bröd direkt du köper det och när du vill äta behöver du bara rosta så är det tinat.

- Sofia Häggström -

 

Martha är bra på att ta hand om människor, saker och situationer, men kom ihåg att ta väl hand om dig själv också!​

- Agneta von Wetter-Rosenthal -

 

Kom ihåg att även Du kan påverka världen med små handlingar. Det lönar sig att Du sorterar dina sopor, använder restmat och inte slänger mat i onädan, släcker lamporna osv. Små steg för långt! 

- Nina Lindeman -

 

Hälsoshots med pressad ingefära och citron förebygger förkylning och ger en bra kick då det behövs.

- Catharina Holm -

 

 

Hemvrån & Kokvrån

Information om våra lokaler hittar du här.

 

Vårmöteshälsningar:

Join the movement, vetja!

Ett år i bagaget som ordförande för bästaste föreningen evööö! Tacksam, stolt, glad, ödmjuk och lycklig. Och har du länge tänkt på att bli martha, tveka inte nu - ta steget ut och joina våran häärliga gemenskap!

Du får garanterat nya vänner, nya upplevelser, nya vardagskunskaper och en möjlighet till spännande möten mänskor emellan där olika generationer möts. Och mycket mycket mer. Du får också en möjlighet att göra skillnad, att med små steg i vardagen göra livet bättre för dig själv och dina medmänskor! Join the movement, vetja!

Camilla, Milla, Komonen, ordförande för Helsingforsföreningen