Helsingfors Svenska Marthaförening

Teets dag 6.2

05.02.2022 kl. 09:00
Det hör väl till att associera marthaträffar med kaffe, men det finns också gott om tedrickande marthor. Tesommelier Annika Knekt är en av te-entusiasterna, som berättar om varför vi firar teets dag, och om sin egen relation till te.

Bakgrund
Finlands nationella tedag har firats sedan år 2015 på initiativ av föreningen Teets vänner (Teen Ystävät), och den firas årligen på Teas namnsdag den 6 februari. Finlands nationella tedag vill uppmärksamma drycken te, te-kulturen och samtidigt sammanföra människor att tillsammans avnjuta en god kopp te.

Konsumtionen av te i Finland är ca 300 gram/invånare/år, vilket är ungefär nio liter färdigt bryggt te. Enligt THL:s FinRavinto undersökning (2017) är te det fjärde populäraste dryckesalternativet efter vatten, kaffe och mjölk i Finland. I år firas te-dagen för den sjunde gången. Varje år har dagen ett specifikt tema och årets tema är "Te och berättelser".

Hur kan man då uppmärksamma eller fira tedagen?Flera av te-butikerna runt om i Helsingfors anordnar olika typer av program relaterat till te. Hur skulle det vara med en te-promenad till de olika tebutikerna i staden? Som tips rekommenderar jag att fråga efter ett handgjort te. De brukar oftast vara av god kvalitet. Personalen i tebutikerna hjälper gärna att välja rätt och kan berätta om de olika teerna. Ett enkelt sätt att fira dagen är att bjuda in en god vän på en kopp gott te eller dela en gemensam te-stund via datorn, samtidigt som ni diskuterar gemensamma te-minnen eller hur ni tycker att just det teet ni dricker smakar.


Annika under en tekurs i Hemvrån 

Min te-berättelse
Mitt eget te-intresse startade redan för över 30 år sedan. Jag lärde mig inte någonsin att dricka kaffe, trots idoga försök. Om man valde te som sin dryck, då för länge sedan, fick man oftast nöja sig med en påse i en liten kaffedoftande kopp. I början av min te-resa reste jag ofta till Stockholm för att botanisera i de olika tebutikerna. Det kändes som att vara i en godisbutik. Under de senaste åren har te-kulturen utvecklats också i Finland, och idag finns det flera olika tebutiker att välja mellan i Helsingfors. Man behöver inte längre resa, för att få en god kopp te eller för att köpa hem ett gott kvalitetste.

Efterhand ökade mina tekunskaper, och för ca fem år sedan började jag även hålla mina egna tekurser. Som en kulminering av mina te-studier reste jag år 2019 till Pu’er, Kina och skolade mig till en certifierad tesommelier. Där fick jag även pröva på att själv plocka tebladen och framställa mitt eget te. Vi gjorde alla arbetsmoment för hand, enligt urgamla traditioner. Endast torkningen av tebladen sköttes av en maskin, men också den såg närmast historisk ut och påminde om ett tröskverk. Pu-er i Kina anses allmänt vara födelseorten för te, så det kändes historiskt, att få sin utbildning just där. 

Glad tedag! 
 

Tesommelier Annika Knekt är ordförande för kretsen Havsfruarna. Annika sitter även i styrelsen för Helsingfors Svenska Marthaförening, en av två viceordförande och är vice verksamhetsgranskare för Finlands Svenska Marthaförbund r.f.

Helsingfors Martha
Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet håller öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15

 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-fre)

Malin Öhman
Informatör
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-to)

Emilia Hytönen
Jubileums- och evenemangskoordinator
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
050 554 4935 (ons-to)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649