Filodegspaj med sötpotatis
4 personer
Ingredienser
1 sötpotatis, ungefär 350 g
1 purjolök
1 msk korianderfrön
1 msk rosmarin
100 g grönkål eller spenat
2 dl citronolivolja
7 ark, ungefär 250 g, filodeg
1 paket (250 g) ricottaost
1 burk (380 g) kokta gröna linser
inhemsk rypsolja för stekning
salt & peppar
Gör så här
1. Värm ugnen till 200°C. Skär sötpotatis och purjolök fint. Stek purjolök i en ugnssäker
stekpanna i olja och salt tills den är glansig. Tillsätt sötpotatisen och kryddor och stek tills
sötpotatisen mjuknat något. Tillsätt grönkålen (eller spenaten) och stek tills mjuk.
2. Häll över blandningen i en skål och tillsätt ricottaost och linserna (utan vätskan). Blanda till en jämn smet.
3. Använd samma panna som du stekte grönsakerna i. Lägg filodegsark omlott i formen. Pensla med olja mellan varje ark. Låt filodegen hänga över kanten. Häll fyllningen i pajskalet och vik kanterna över pajen. Stek pajen några minuter på spisen för att försäkra dig om en knaprig paj. Grädda pajen i 10 minuter i ugnen, tills den är gyllene på toppen.
Middag med Tara är producerad av Helsingfors svenska Marthaförening. Medverkande: Tara Junker, Malin Öhman. Foto & klipp: Sara Forsius.