Pasta med tomatsås
4 personer
Ingredienser
Pastadeg
400 g durumvete, eller mjöl med tipo 00
4 ägg
Tomatsås
5 vitlöksklyftor
2 burkar (á 400 g) konserverade körsbärstomater
100 g smör
Gör så här
1. Väg mjölet och häll det i en stor hög på bordet.
2. Gröp en grop i mitten och lägg de knäckta äggen i mitten.
3. Rör försiktigt ihop äggen med en gaffel (alternativt knäck äggen i en skål först och rör ihop äggen i skålen innan du häller dem i gropen).
4. Börja arbeta in äggen i mjölet från mitten. Dvs. använd handen som en visp och ta försiktigt lite mjöl i taget in i äggen. Försök att hålla äggen i mitten hela tiden så att de inte flyter ut.
5. Knåda degen tills du har fått en jämn, tjock deg. Tillsätt eventuellt mjöl. Degen är färdig när den inte fastnar i händerna.
6. Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter (du kan börja med tomatsåsen under tiden) innan du börjar forma pastan, antingen i pastamaskin eller enligt alternativen som ges i filmen.
7. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Stek vitlöksklyftorna i smör, utan att de bränns, och häll på lite av saften från den ena tomatburken så att vitlökssmaken får koka in i saften. Tillsätt resten av tomaterna och låt puttra på låg värme i 25 minuter.
8. Koka upp pastan i ordentligt saltat vatten. Då pastan är al dente, lyft över pasta inklusive 1-2 dl av pastavattnet i såsen och låt pastan koka klart i såsen. Tillsätt smöret och låt det smälta innan servering.
Middag med Tara är producerad av Helsingfors svenska Marthaförening. Medverkande: Tara Junker, Malin Öhman. Foto & klipp: Sara Forsius.