Vegetarisk gryta “nyhtis bourguignon”
Ingredienser
- Purjolök, halv
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpurée
- 2 burkar hela konserverade tomater
- 200-300 g champinjoner eller annan svamp, i bitar
- 3 - 4 små gula lökar
- ca 300 g morötter i bitar
- 1-2 buljongtärningar
- ett paket tomatnyhtökaura
- ½-1 dl vin (går bra med halvgammalt som inte mer duger att drickas)
- ca ½ dl grädde eller havregrädde.
- någon färsk ört, tex rosmarin
- ett par lagerblad
- hälften av yttersta skalet av ekologisk citron - 2-4 remsor.
- Krossad, torkad svamp, tex Carl Johan - ifall man vill ha mer djup i grytan - umami
- olja att steka i, ca 1 msk smör i slutskedet ifall man vill förhöja smakerna lite)
- salt, pepper
Gör så här
Glasera skivad purjo och hackad vitlök i någon matsked olja eller olivolja (använd någon billigare, vardagsolja)
Lägg i tomatpuréen i grytan - ifall det ser väldigt torrt ut kan du lägga till en skvätt olja. Genom att hetta upp tomatpuréen gör du smakerna mer balanserade och sötare.
Häll i vinet och låt det reduceras. Fyll på grytan med tomaterna, lökarna, morötterna, citronskalet, buljong, lagerblad och rosmarin eller annan ört samt lite peppar. Ifall du har torkad svamp kan du smula ner lite i det här skedet. Skölj ur tomatburkarna med hett vatten och häll vätskan i grytan så att du har tillräckligt med vätska i grytan (ca 2 dl extra vatten).
Låt koka på svag värme i ca en halv timme. Lägg i de färska champinjonerna och nyhtisen. Lägg till lite matgrädde eller veganskt alternativ och smaka av med salt och eventuellt mer peppar.
Servera med ris, pasta, potatismos eller som sådan - smaklig måltid!