Sandra Mellberg är en ivrig matentusiast och utbildad kostvetare. Med rötterna i Vasa är jag numera bosatt i Helsingfors och jobbar som hushållsrådgivare på Marthaförbundet. I det här yrket får jag utlopp för min passion och inspireras dagligen av den kreativa Martha-gemenskapen. I dessa tider ägnar jag mig mycket åt surdegsbakning, läsning och mysiga filmkvällar när jag inte jobbar.
Firar du jul i mindre skala i år? Men vill du fortfarande behålla de traditionella julrätterna på julbordet? Kanske har du inte tid eller lust att stå och dona i köket hela julafton. För mig är julgröten det absolut viktigaste på julafton. Ingen riktig jul utan julgröt. Följ mina enkla tips för en smakfylld, men kravlös jul:
Använd frysen
Förbered maten på förhand och frys ner vartefter. Jullimpa, köttbullar, lådor går utmärkt att frysa ner. Ta sedan fram dem på julaftonsmorgonen och värm det som behöver värmas i ugnen.
Koka julgröten på ett enkelt sätt
Det finns många tips på hur du enkelt kokar din julgröt, för att slippa stå röra om i grytan hela julaftonen. Ett tips är att koka gröten i ugnen, ett annat är att koka gröten i en riskokare. Ett tredje tips är att koka grynen mjuka i vatten och smör, för att sedan tillsätta mjölken på slutet. Testa även andra gryn än ris i år. Vårt inhemska spelt är ett utmärkt alternativ och ett enkelt recept på julgröt i ugn hittar du här.
Fokusera på det viktigaste
Julbordet behöver kanske inte innehålla precis allt. Fråga familjen vad de tycker är viktigast på julbordet och laga favoriträtterna tillsammans. Se matlagningen som en del av julens aktiviteter som spenderas med hela hushållet, istället för ett stressmoment.