Helsingfors Svenska Marthaförening

Enkla vegetariska vardagsrecept

06.02.2020 kl. 09:00
Annika Linder Airava höll en matlagningskurs där fokus låg på enkla vegetariska rätter som går att få in också i den mest hektiska vardagen. Här kommer recepten!

Krämig zucchinisoppa

(4-6 pers)

Lite olivolja och smör för stekning
1 medelstor lök, hackad
900g zucchini, skivad
1 tsk torkad oregano
ca 6 dl grönsaksbuljong (2 buljongtärningar)
2 dl grädde
salt och peppar

Lägg i en klick smör och någon msk olivolja i en gryta eller kastrull. Glasera löken tills genomskinlig - undvik att bränna den genom att strö på lite salt.

Lägg till den skivade zucchinin, lite salt och peppar. Koka på medelvärme i ca 10 min, rör om med jämna mellanrum. Tillsätt buljongen, låt puttra på svag värme ca 30 min. Kör med stavmixer tills soppan är slät, lägg i grädden. Servera med ett gott bröd.


Auberginesås 

4-6 pers

1 stor gul lök
2 aubergine
2-4 vitlöksklyftor
200 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
Olivolja
Salt
1 nypa chili flakes
Salt och peppar

Till servering
Riven parmesan
Färsk basilika

Hacka lök och vitlök. Skär auberginen i fina tärningar (mellan 0.5 och 1 cm). Lägg i en stor gryta och häll på olja.

Glasera löken, lägg i vitlöken, ställ till sidan. Stek tills auberginen är gyllene och helt sönderstekt. Lägg med lök och vitlök.

Tillsätt tomatpuré och chili flakes, stek i 1 minut. Tillsätt sedan de krossade tomaterna. Tomatpurén får en mycket godare smak om den först får steka i "torr panna". Låt koka i 15 min utan lock så att vätskan reduceras rejält.

Kan serveras med pasta eller som sås i lasagne. Eller vid sidan om vegebullar.


Röda linsbiffar

ca 6 st linsbiffar eller ca 30 små medaljonger (en plåt)

2 dl röda linser
1⁄2 finhackad rödlök
2 fint rivna vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 dl havregryn (alt glutenfria havregryn)
2 tsk paprikapulver, en nypa cayennpeppar, salt (enligt smak)

Skölj linserna och lägg i 4 dl kallt vatten. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda sakta i ca 15 min eller tills mjuka. Lägg i den finhackade löken på slutet av kokningen. Låt linserna rinna av ifall vätskan inte avdunstat helt. Låt massan svalna lite.

Mosa linserna grovt med gaffel. Tillsätt resten av ingredienserna. Ställ smeten i kylskåpet ca 20-30 min tills smeten stelnat. Forma massan till biffar eller medaljonger.

Värm ugnen till 190 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut biffarna och grädda i mitten av ugnen 15-20 min - vänd biffarna eller medaljongerna halvvägs för att de ska få fin färg och form.

Fyllda paprikor med grönkål och ris

2 dl ris
buljongtärning
1 paket grönkål, gärna inhemskt
50 g pinjenötter eller cashew
Salt och peppar

Koka riset med buljongtärningen.

Stek kålen och pinjenötterna med en skvätt olivolja på medelvärme i stekpanna med salt och peppar i ca 5 min tills kålkanterna är lite krispiga. Blanda riset med kålen och fyll de halverade och urgröpta paprikorna ( håll kvar stammen). Grilla i ugn tills paprikorna är mjuka.


Makaronilåda med myskpumppa och ost

1 butternut squash
300 g makaroni
Olivolja

Vitsås
1⁄2 dl mjöl
2 msk smör
1⁄2 l mjölk eller havremjölk
Riven cheddar eller gouda, ca150 g
Muskotnöt, salvia, salt och peppar

Tärna pumpan och ta bort kärnorna. Skvätta olivolja på tärningarna och strö på flingsalt och torkad salvia. Rosta butternut-pumpabitarna i en ungsform på 200 grader tills de är mjuka och kanterna är lite karamelliserade.

Koka pastan. Gör vitsåsen och tillsätt den rivna osten. Krydda såsen med muskotnöt och salt. Mosa pumpabitarna direkt i ugnsformen och tillsätt makaronin samt ostsåsen. Lägg tillbaka formen i ugnen för ca 30 minuter, eller tills ytan är gyllene.

Hummus med soltorkade tomater

En burk kikärter
1⁄4 burk hackade soltorkade tomater + ett par msk av oljan
1-2 vitlöksklyftor
saften av en halv citron

Mixa ingredienserna med lite salt och chiliflakes. Serveras med råa grönsaker, tex broccoli, morot, gurka.


Hummus med basilika

En burk kikärter
1⁄2 dl olivolja
En näve basilikablad
saften av 1⁄2 citron
1 vitlök
lite salt

Mixa ihop allt till en röra. 

 

Kontaktuppgifter

Kansliet

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Öppet må–to kl. 10–15, stängt fre–sö

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Malin Öhman
Informatör, vikarie
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780