Helsingfors Svenska Marthaförening

Tara Junkers surkålsrecept

29.11.2019 kl. 13:24
Surkål är den billigaste och effektivaste probiotikan vi kan äta om man frågar matkreatören och kokboksförfattaren Tara Junker. Så här enkelt gör du egen surkål enligt hennes recept.

Ingredienser:

1 (ca 1 ½ kg) kål
2 morötter
1 fänkål
1 ½ msk jodfritt salt
1 kruka dill
1 msk kummin 
 

Instruktioner:

1. Tvätta grönsakerna.

2. Lossa det översta kålbladet och vid behov andra ofräscha blad. Spara det största kålbladet till senare.  

3. Skär kål, morot och fänkål i små strimlor eller riv grönsakerna i en matberedare.

4. Tillsätt salt och massera vätskan ur grönsakerna i ett durkslag i ungefär 5-10 minuter.

5. Hacka dillen och blanda i dill och kummin i grönsaksblandningen.

6. Packa grönsakerna tätt i en ren glasburk. Tryck med knytnäven mot burkens botten så att vätska uppstår, det är viktigt att grönsakerna är täckta av sin egen vätska.  

7. Täck blandningen med det överblivna kålbladet och lägg en tyngd på kålbladet, det här kan vara t.ex. ett snapsglas eller en kork. Slut glasburken.

8. Låt surkålen stå i rumsvärme (ej i solljus) i ungefär 10 dagar. Öppna burken en aning för att släppa ut trycket en gång om dagen under de tre första dagarna.

9. Förvara surkålen (oöppnad) i kylskåpet i upp till ett år. 

Kontaktuppgifter

Kansliet

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Öppet må–to kl. 10–15, stängt fre–sö

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Malin Öhman
Informatör, vikarie
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780