Helsingfors Svenska Marthaförening

Sommarhälsning från föreningens ordförande

24.06.2020 kl. 13:00

Ja, lite visste vi om hur föreningens jubileumsår 2020 skulle bli då det planerades under hösten 2019. När vi var inne i mars månad fick vi ändra på det mesta. Stänga Hemvrån och Kokvrån, avboka föreläsare, skjuta upp föreningens vårmöte, även förbundets vårmöte i Nykarleby sköts upp, kanslipersonalen började jobba på distans och de flesta kretsarna pausade sin verksamhet. I en del kretsar har medlemmarna ringt varandra, en del har hållit digitala möten, men de flesta har inte haft någon verksamhet. Föreningens styrelse möttes digitalt och till slut insåg vi att vi även måste hålla föreningens vårmöte på distans. Jag tackar så hjärtligt alla medlemmar som deltog. Vi klarade det.

Trots undantagstillståndet under våren har föreningen upprätthållit sin verksamhet, men på ett annorlunda sätt. Medlemmar i Helsingfors svenska Marthaförening skrev under våren en karantänblogg, där vi samlade tankar och vardagsreflektioner från en orolig tid. Vi ville både ta del av varandras vardag och dokumentera denna underliga tid.

Föreningen har erbjudit yoga på distans varje torsdag morgon, vi har hållit kontakt med en del medlemmar per telefon, vi startade en coronahjälpgrupp på Facebook, vi har ordnat digitalt författarsamtal och producerat en superfin matlagningsserie Middag med Tara på hemsidan och våra sociala medier. Vi har även haft möjlighet att delta i distansföreläsningar som Marthaförbundets rådgivare hållit. Vår jubileumsatsning Martha och jag kunde vi genomföra trots pandemi och restriktioner. Martha och  jag är en intervjuserie där vi lyfter fram olika medlemmar i Helsingfors svenska Marthaförening under jubileumsåret 2020 och den fortsätter till årets slut. En satsning på att presentera alla våra kretsar på föreningens hemsida har även påbörjats. År 2020 får varje krets varsin presentationssida där de berättar mer om sig själva. Fler presentationer publiceras under året. 

Den här våren har visat både människans finaste sida men också den värsta. Jag har bland annat med anledning av dödsskjutningarna och polisvåldet i USA och de efterföljande Black Lives Matter-demonstrationerna verkligen tagit mig en funderare. Är jag så tolerant, insatt och antirasistisk som jag ansett mig vara i alla år? Gör jag själv något konkret för att motarbeta rasism och vet jag tillräckligt?

Jag har verkligen rannsakat mig själv den här våren kring dessa frågor. Det är så oerhört sorgligt att människor ska behöva dö för att det eventuellt ska börja ske förändringar i samhället, både globalt och i vårt eget land. Det är säkert många som tänker att detta bara gäller USA, men så är det tyvärr inte. Det finns både individuell och strukturell rasism i Finland. Läs t.ex. Jasmine Kelekays text Black Lives Matter berör även Svenskfinland. Jasmine Kelekay är doktorand i sociologi vid University of California, Santa Barbara, som i sin kommentar om Black Lives Matter på Tankesmedjan Agendas hemsida redogör för den strukturella rasismen i Finland, och varför den svenskspråkiga minoriteten är i en unik position att bryta möstret. Jasmine Kelekay ger i slutet av sin text tre förslag på startpunkter för en aktiv antirasistisk praxis: självutbildning, aktiva åtgärder i vardagen och stöd till antirasistiska aktörer.

Jag har själv påbörjat min självutbildning om rasism genom att läsa böcker och artiklar, lyssna på poddar och se dokumentärer och filmer som berör ämnet. Jag utmanar alla Helsingforsmarthor att i sommar läsa en bok och/eller lyssna på en podd för att utbilda er själva kring rasism. Som Elina Sagne-Ollikainen, medlem i Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs, skrev i sin insändare i Hbl 22.6 så har det antirasistiska arbetet i Finland precis börjat:  ”Just nu gläds jag av att det antirasistiska arbetet på allvar har inletts i Finland. Vad jag allra innerst hoppas är att vi verkligen får se förändringar i de strukturer som utgör hinder för att alla som bor och lever i Finland ska känna sig inkluderade. Äntligen har Finland öppnat sina ögon för vad som pågått i vårt land en alldeles för lång tid. ”

Det är aldrig för sent att lära sig, det är aldrig för sent att ifrågasätta sitt eget tänkande och agerande eller icke-agerande. När vi åter ses i höst hoppas jag att vi som marthor har mera kunskap i bagaget och att vi kan fortsätta att utveckla och utvidga det arbete som vi hållit på med i över 120 år. Vi har alltid levt i tiden och anpassat oss till samhället omkring oss. Vi ska fortsätta lyssna, lära oss och agera. Vi fortsätter vårt arbete för en bättre värld, en vardag i taget.

Jag ser med tillförsikt på hösten. Jag ser att vi säkert kommer att kunna umgås och ses igen i höst. En del restriktioner har hävts och rekommendationer setts över i och med att coronaepidemin i Finland har fortsatt mattats av. Fortfarande gäller dock att vi ska hålla avstånd och vara noga med handhygienen för att hindra att smittan sprids. Jag ser dock en möjlighet att återuppta verksamheten i mindre skala i våra lokaler.

Vi tar förstås som förening vårt ansvar och agerar ansvarsfullt och följer upp situationen efter sommarsemestrarna. Och öppnar upp verksamheten försiktigt, en dag i sänder, ett steg i taget.

Jag önskar er alla, käraste Helsingforsmarthor, en underbar, varm, solig och lärorik sommar.

Milla Komonen
ordförande
Helsingfors svenska Marthaförening

Helsingfors Martha
Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet är öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15
 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-to)
Emilia Hytönen
Tf. Informatör
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-ons)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649